Studentennet | Medewerkersnet | English | Mail de redactie

DOSSIERS


STUDENTLIFE 15-03-2013
 

Even bellen met... Sophie Maria Pelle

Sophie Maria Pelle (21) is tweedejaars European Studies en een van de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken van de Europese Unie (EU).  Zondag 10 maart kwam zij met de vertegenwoordigers van alle lidstaten samen om hun bevindingen te bespreken.

Wat doe je als jongerenvertegenwoordiger?

Ik reis het land door om te praten met zo’n 150 Nederlandse jongeren, zodat ik weet wat er speelt. Ik stel hen ook vragen over bijvoorbeeld onderwijs, werkgelegenheid en hun betrokkenheid in de maatschappij. Met de werkgelegenheid zit het in verhouding met bijvoorbeeld Spanje goed, maar de maatschappelijke betrokkenheid kan beter. Met mijn rapport ben ik vervolgens naar de EU Youth Conference in Dublin gegaan. Daar kwamen de jongerenvertegenwoordigers uit alle zevenentwintig lidstaten bij elkaar om hun bevindingen te presenteren.

Hoe doet de Nederlandse jeugd het in Europa?

De precieze cijfers van de andere lidstaten weet ik niet want die hebben we niet allemaal doorgenomen.

Wat wordt er gedaan met jullie cijfers?

We zijn door middel van workshops over onder andere onderwijs, werkgelegenheid en welzijn met elkaar en met onder anderen EU-commissionair Androulla Vassiliou in gesprek gegaan en daar hebben wij conclusies uit getrokken. In mei komen de ministers van de Europese Raad bij elkaar om het onder andere over jeugdbeleid te hebben. Zij kijken naar onze conclusies, maar wat ze er echt mee gaan doen, weet ik nog niet. Je kan ons eigenlijk vergelijken met een soort medezeggenschapsraad.

En, zien we jou binnenkort verschijnen in de grote politieke wereld?

Dat weet ik nog niet. Ik heb nu wel een beetje door hoe het werkt. Bij zo’n bijeenkomst leer je veel, maar je ziet ook dat iedereen zijn eigen agenda probeert door te drukken. Dat vind ik minder prettig. Maar ik ben ook nog niet klaar met dit werk. In mei of juni wordt er een nieuwe vertegenwoordiger Europese Zaken gekozen en die ga ik dan coachen.

Wil je je inschrijven voor de verkiezingen voor de nieuwe jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken? Neem dan een kijkje op de website. De inschrijving start in de eerste week van april.


ARCHIEF

  Jaar:
  Maand:
   
 

ONZE BLOGGERS

LEONARD  
 
  De weg omhoog

Hoe tevreden zijn medewerkers over De Haagse Hogeschool? De resultaten van tevredenheidsonderzoek Het Kompas zijn bekend en daaruit blijkt dat we de werksfeer op De Haagse prima vinden (een ruime 7). We geven onszelf een redelijke score als het gaat om arbeidsomstandigheden (6,9) Lees verder >>

 
LEONARD  
 
  Vakantiegevoel?

De hogeschool is weer begonnen, de vakantie ligt achter ons. Boeiend dat na iedere zomervakantie stukken verschijnen over het vasthouden van het vakantiegevoel. Teneur: na een week of twee ligt de vakantie alweer ver achter je. Lees verder >>

 
HERRE  
 
  Beste conducteur

Sinds enige maanden reis ik weer regelmatig met de trein. Ik moet zeggen dat u over het algemeen een vriendelijk en voorkomend persoon bent. Wat dat betreft valt er niets te klagen. Maar waar ik behoorlijk van baal is uw werkhouding. U lijkt wel een gemiddelde student. Lees verder >>